حدود ۷.۵ میلیارد گوشی در دنیا وجود دارد! فقط اندکی کمتر از تعداد آدمهای روی زمین. این ۷.۵ میلیارد گوشی توسط ۲۵۰ برند سازنده گوشی به سراسر دنیا عرضه میشوند. در این بازار بزرگ بهتنهایی گوشی خریدن واقعاً ترسناک است؛ مخصوصاً اگر گوشیباز نباشید. این مقاله جای خالی یک دوست گوشیباز را برایتان پر میکند: پر از اطلاعات به زبان ساده و آماده برای کمک.
فرصت کافی برای مطالعه ندارید؟ در انتهای مقاله یک جدول خلاصه راهنمای خرید گوشی موبایل قرار دادهایم.
اگر فرصت دارید، دقیق بخوانید تا گوشی مناسب خود را آگاهانه انتخاب کنید.
اندروید یا iOS
اندروید یا iOS، کدام را انتخاب میکنید؟ سیستمعامل، دوراهی همیشگی در خرید گوشی است. هرچه زودتر به سراغش بروید، گوشی موبایل خود را راحتتر انتخاب خواهید کرد. در ادامه مختصراً به نقاط ضعف و قوت این دو اشاره میکنیم.
سیستمعامل اندروید:
- اغلب برندهای بزرگ بازار گوشی موبایل از سیستمعامل اندروید پشتیبانی میکنند.
- گوشیهای اندرویدی پایینرده، میانرده و پرچمدار متنوع در بازار موجود است.
- با ابزارهای اصلی گوگل مثل جیمیل کاملاً هماهنگ است.
- از طریق گوگل پلی استور میتوانید از میان ۲.۸ میلیون نرمافزار اندرویدی دست به انتخاب بزنید.
- سیستمعامل اندروید فشار زیادی به عمر باتری نمیآورد.
- دستگاههای اندرویدی قابلیتهای شخصیسازی متنوعی دارند.
- موقعیتیابی و جیپیاس داخلی آن قوی است.
- امکانات ذخیرهسازی ابری اندروید بیشتر از ios است.
سیستمعامل ios:
- این سیستمعامل فقط در محصولات شرکت اپل استفاده میشود.
- تعامل با این سیستمعامل و استفاده از آن بسیار راحت است.
- گوشیهای آیفون از آپدیتهای منظم و بسیاری بهرهمند میشوند.
- کیفیت دوربینهای آیفون بسیار بالا است.
- از طریق اپاستور میتوانید از میان ۲.۲ میلیون نرمافزار ios دست به انتخاب بزنید.
- همگامسازی گوشیهای آیفون با سایر محصولات اپل راحت، روان و سریع است.
بیشتر بخوانید:
آیفون یا سامسونگ؟ مقایسه گوشیهای هوشمند آیفون با سامسونگ
نکات مهم خرید گوشی موبایل
اهمیت طراحی
جملهی بعدی قرار است شما را به تعجب وا دارد: طراحی فقط ظاهر گوشی نیست. هنگام حمل گوشی در دست، کیف یا جیب خود، ممکن است احساس راحتی یا اذیت کنید. یک گوشی خوشتراش با وزن مناسب دلیل حس راحتی شما خواهد بود. احساس راحتی هم تاحدی شخصی است؛ احساس خوشدستی و سنگینی یا سبکی یک گوشی موبایل شخص به شخص فرق دارد.
پس حین خرید، علاوهبر ظاهر و رنگ گوشی به خوشدستی آن نیز توجه کنید. حتی میتوانید آن را از صاحب گوشی یا فروشنده برای چند لحظه قرض بگیرید و تست کنید. از خودتان این سؤالات را بپرسید: در دست گرفتن آن راحت است؟ میتوانم با یک دست هم با گوشیام کار کنم؟ باتوجهبه میزان استفادهی روزانهام، دستهایم از نگهداشتن این گوشی زیادی خسته نمیشوند؟
بهترین جنس بدنه گوشی چیست؟
شیشه
بدنهی شیشهای گوشی حس خوب و ظاهر شیکی دارد ولی نسبت به پلاستیک سنگینتر است و وزن کلی گوشی را افزایش میدهد. شیشه قیمت تمامشده گوشی را نیز افزایش میدهد. همچنین، اثرانگشت بر بدنهی شیشهای باقی میماند که برای بسیاری خوشایند نیست. اگر قرار است قاب بیندازید کمتر با این مشکل مواجه میشوید.
اگر قاب نمیاندازید، خوب است بدانید که بدنهی شیشهای قابلیت ضدخش دارد مخصوصاً اگر پوشش کورنینگ گوریلا گلس داشتهباشد. شرکت اپل اخیراً از شیشههای سرامیکی استفاده میکند اما بههرحال شیشه شکستنی است. اگر از دستتان بیوفتد و به جسم سختی برخورد کند، ممکن است بشکند. از طرفی اگر قاب نمیاندازید باید بدانید که جنس شیشهای بدنهی پشتی حالتی لیز دارد که احتمال سُر خوردن از دستها را افزایش میدهد. بنابراین اگر نگران افتادن گوشی خود هستید، به گوشیهایی با بدنهی پلاستیکی فکر کنید. سازندگان گوشی اغلب از بدنهی شیشهای برای مجهز کردن گوشی به شارژ بیسیم استفاده میکنند؛ زیرا بدنهی فلزی با میدان مغانطیسی شارژر تداخل پیدا میکند و داغ میشود.
پلاستیک
بدنهها و فریمهای پلاستیکی سبکتر، ارزانتر و ماندگارترند اما در مدلهای ارزانتر به شیکی شیشه نیستند. البته برخی گوشیهای ردهبالا مثل گوشی Pixel 8a از گوگل علیرغم بدنهی پلاستیکی، طراحی جذاب، بهروز و شیکی دارند.
درکل پلاستیک مادهی قابلانعطافی است که میتواند در اشکال و طرحهای مختلفی تولید شود اما عمده سازندگان گوشی اینروزها شیشه را ترجیح میدهند. بدنهی پلاستیکی اگر جلا یابد، مات شود یا روی آن کار شود، زیبایی خود را نشان خواهد داد. درست مثل بدنهی Glastic که شرکت سامسونگ در برخی گوشیها استفاده کردهاست.
پلاستیک برخلاف شیشه بسیار بادوام است و شکستن آن به آسانی شیشه نیست. این ماده برای آنتندهی و شارژ بیسیم نیز بهترین ماده است چون تداخلی با امواج رادیویی و امواج الکترومغناطیسی ندارد.
مهمترین دشمن پلاستیک حرارت است. این ماده عایق گرما محسوب میشود یعنی نمیتواند گرما را مانند شیشه به بیرون هدایت کند. این گرما در درون گوشی جمع میشود و ممکن است به قطعاتی چون باتری آسیب بزند.
علاوهبر شیشه و پلاستیک، مواد دیگری چون فلز و سرامیک نیز در برخی گوشیها استفاده میشوند؛ منتها بهاندازهی قبل رایج نیستند.
استاندارد IP
سازندگان گوشی موبایل برای سنجش میزان مقاومت گوشی دربرابر مواد جامد (مانند خاک) و آب از استاندارد IP00 استفاده میکنند. عدد اول که از ۰ تا ۶ میتواند باشد، مقیاس مقاومت دربرابر مواد جامد مانند خاک و عدد دوم که از ۰ تا ۹ است، مقیاس مقاومت دربرابر آب است. استاندارد IP67 برای گوشی خوب و استاندارد IP68 عالی است. حتی باوجود بهترین استاندارد هم نباید گوشی خود را عامدانه در آب بیندازید یا در شرایط خطرناک قرار بدهید.
پوشش محفاظتی
برند کورنینگ مدتهاست شیشههای مقاومی برای نمایشگرها و بدنهی شیشهای گوشی میسازد که با نام گوریلا گلس معروف شدهاند. گوشیهای پرچمدار اغلب از جدیدترین نوع گوریلا گلس بهره میبرند. گوشیهایی با بدنهی پشتی شیشهای، مثل گوشیهای اپل یا سامسونگ، اغلب علاوهبر محافظ نمایشگر از محافظ بدنهی پشتی نیز استفاده میکنند.
قدرت سریهای گوریلا گلس
قدرت سریهای مختلف گوریلا گلس بهترتیب از کم به زیاد بهصورت زیر است:
گوریلا گلس ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷i، ویکتوس، ویکتوس ۲ (ویکتوس پلاس)، گوریلا آرمور
دوربین
مگاپیکسل، مگاپیکسل، مگاپیکسل! هنگام چک کردن دوربین یک مدل گوشی فقط بهدنبال این کلمه میگردید؟
اگر اینطور است، باید قبل از خرید گوشی موبایل جدید با چند اصطلاح جدید آشنا شوید تا در دام تبلیغات فریبدهندهی شرکتهای سازنده گوشی نیوفتید.
کیفیت دوربین گوشی موبایل به هماهنگی این فاکتورها بستگی دارد: اندازهی سنسور دوربین، اندازهی پیکسلها، اندازهی دریچه دیافراگم و درنهایت مگاپیکسل.
اندازهی سنسور دوربین
اندازهی سنسور دوربین از تعداد مگاپیکسلهای آن مهمتر است؛ در این شک نکنید. هرچه نور ورودی به دوربین بیشتر باشد، تصویر نهایی باکیفیتتر خواهد شد. هرچه سنسور دوربین بزرگتر باشد، نور بیشتری به دوربین میرسد. این فاکتور در مشخصات فنی گوشیهای موبایل بهصورت یک کسر نوشته میشود. اندازهی سنسور دوربین گوشی موبایل شیائومی ۱۴ تی در تصاویر نمونه مشخص شده است.
شاید فکر کنید سنسور ۱/۵ اینچ از سنسور ۱/۱.۲ اینچ بزرگتر است؟ کاملاً برعکس؛ هرچه عدد سمت راست کوچکتر باشد، اندازهی سنسور دوربین بزرگتر و تصاویر آن باکیفیتترند.
اندازهی پیکسلها
پیکسلها هم هرچه بزرگتر، بهتر!
پیکسلهایی با ابعاد بزرگتر نور بیشتری را از محیط بیرون جذب میکنند. بنابراین کیفیت تصاویر افزایش مییابند. تأثیر پیکسلهای بزرگ در عکاسی از محیط کمنور بیش از هر موقعیتی مهم است چون نور بیشتری از محیط دریافت میکنند. فرض کنید قرار است دو دوربین ۱۶ مگاپیکسلی را مقایسه کنیم. اولی پیکسلهای یک میکرومتری و دومی پیکسلهای ۰.۶۵ میکرومتری دارد. باتوجه به توضیحات قبل، قطعاً کیفیت عکسهای دوربین اول بهتر است.
واحد اندازهگیری پیکسلها میکرومتر است که با نماد µm هم نشان داده میشود و نمونهی آن را در مشخصات فنی گوشی شیائومی ۱۴ تی در تصاویر زیر میبینید.
اندازهی دریچه دیافراگم
دریچهی دیافراگم همان روزنهی ورودی نور به لنز دوربین است. هرچه این روزنه ورودی بزرگتر باشد، دوربین نور بیشتری دریافت میکند. این فاکتور در جداول مشخصات فنی معمولاً شبیه f/2.2 نوشته میشود. هرچه عدد پشت کسر کوچکتر باشد، اندازهی دریچهی دیافراگم دوربین بزرگتر است.
- دریچه کوچک دیافراگم (مثلاً f/1.8) برای عکاسی پرتره، عکاسی در نور کم و با شاتر سریع (عکسهای با حرکت کم) بهتر است.
- با دریچه بزرگ دیافراگم (مثلاً f/2.4) عکسهای محیط پرنور یا روز روشن و مناظر گسترده، بهتر ثبت میشوند.
مگاپیکسل
هر مگاپیکسل یک میلیون پیکسل است. به زبان ساده، پیکسلها کوچکترین واحدهای تصویر هستند و هرکدام رنگی از تصویر را نشان میدهند. اگر دوربینی مگاپیکسلهای بیشتری داشته باشد، عکسهای با جزئیات بیشتر (پیکسلهای بیشتر) ثبت میکند. دو تصویر زیر را درنظر بگیرید. تصویر سمت راست پیکسلهای بیشتری دارد و اگر روی هر دو تصویر زوم کنیم، کیفیت تصویر سمت راستی بهدلیل واحدهای بیشتر، بهتر خواهد بود.
چرا تعداد مگاپیکسل همیشه مهم نیست؟
کیفیت نمایشگرهای گوشیهای امروزی اغلب HD یا Full HD یا کمی بیشتر از این مقدار است. در این دو کیفیت بهترتیب حدود یک میلیون و دو میلیون پیکسل وجود دارند که برابر با یک مگاپیکسل و دو مگاپیکسل است. حتی یک نمایشگر ۴K نیز فقط ۸ مگاپیکسل و خردهای است!
به زبان ساده، حتی اگر تصویری ۲۰۰ مگاپیکسلی هم داشته باشید، با نمایشگری با کیفیت Full HD بیشتر از دو مگاپیکسل را نمیتوانید مشاهده کنید چون ظرفیت پخش آن وجود ندارد.
پس دوربینهایی با مگاپیکسلهای بالا به چه درد میخورند؟
مگاپیکسلهای تصویر در کارهایی مانند ویرایش حرفهای تصویر، کراپ کردن و چاپ تصویر اهمیت دارند.
بنابراین اگر قرار است تصاویر خود را در ابعاد بسیار بزرگ چاپ کنید یا اهل مدام کراپ کردن عکسهایتان هستید و میخواهید حتی بعد از کراپ شدن هم کیفیت خود را حفظ کنند، به تعداد مگاپیکسل دوربین اهمیت بدهید.
اما اگر صرفاً تصاویر خود را در فضای مجازی بهاشتراک میگذارید و ویرایش نمیکنید، دوربینی با حداقل ۱۲ مگاپیکسل کاملاً کافی است.
سایر قابلیتهای دوربین به زبان ساده
- دوربین چندگانه (بیش از یک یا دو لنز) در ثبت عکسهای پرتره کمک میکند.
- با قابلیت لرزشگیر اپتیکال یا OIS حتی اگر با دست ویدئوها و تصاویر را ضبط کنید هم خروجی ثابت و روان میشود.
- وجود قابلیت فوکوس خودکار یا PDAF در لنز اولترا واید به عکاسی ماکرو (عکاسی از جزئیات ریز و اشیا کوچک) کمک میکند. نسخه پیشرفته آن نیز فوکوس چندجهته است.
- اگر مدام از قابلیت زوم در ویدئوها یا تصاویر استفاده میکنید، بهدنبال قابلیت زوم اپتیکال ۲x یا بیشتر باشید.
- قابلیت HDR به کنتراست بهتر تصویر کمک میکند.
- با فلاش LED نور بیشتری برای عکاسی در فضای تاریک یا کمنور خواهید داشت. دو فلاش با دو تُن رنگ مختلف dual-tone LED flash قدرت بیشتری دارد.
فیلمبرداری گوشی به زبان ساده
- از نظر فیلمبرداری، با بودجهی کم قابلیت ضبط ویدئوهای ۵۴۰-۷۲۰ پیکسلی مناسب است.
- با بودجهی متوسط یا بیشتر پیشنهاد میکنیم حداقل کیفیت ویدئویی ۱۰۸۰ پیکسلی تهیه کنید.
- قرار است ویدئوهای ضبطشده ۴K و ۸K گوشی خود را در مانیتور ۳۰ الی۶۰ اینچی تماشا کنید؟ اگر اینطور نیست، ضبط ویدئو ۴K و ۸K برای شما فایدهای ندارد.
نمونه عکس و ویدئو ببینید
تعیین کیفیت تصویر دوربین تاحدی سلیقهای است؛ برخی افراد عکسهایی با رنگهای طبیعی میپسندند و برخی خوشرنگولعاب. بنابراین حتماً نمونهی عکسها و ویدئوهای گرفتهشده با گوشی مدنظر خود را در یوتیوب یا سایر سایتها چک کنید. برای این کار کافی است عبارت camera test + نام کامل گوشی را سرچ کنید.
راهنمای خرید گوشی: بهترین صفحه نمایش
نمایشگر رابط شما و دنیای درون گوشی است و نگاه شما را ساعتها به خود میدوزد. پس آن را آگاهانه انتخاب کنید.
نوع پنل نمایشگر
دو نوع پنل نمایشگر رایج در گوشیهای امروزی LCD و OLED هستند. با ورود نمایشگرهای OLED به بازار، نمایشگرهای LCD زیادی در گوشیهای پرچمدار دیده نمیشوند.
تفاوت OLED و LCD به زبان ساده
تکنولوژی نمایشگرهای LCD و OLED در پخش تصاویر کاملاً فرق دارد.
برای درک کارکرد نمایشگرهای LCD کافی است تصور کنید در یک اتاق، تنها یک پنجرهی کرکرهای برای ورود نور خورشید به داخل وجود دارد. نمایشگر LCD یک منبع نور همیشهروشن مانند خورشید دارد. مایع کریستالی موجود در LCD نیز همان پنجرهی کرکرهای است. جلوی این پنجره چند پردهی رنگی هم آویزان است. با برخورد نور به این پردهها (فیلتر های رنگ)، رنگ به داخل اتاق میپاشد. نمایشگرهای LCD اینطور کار میکنند.
مزایا LCD
- ارزانتر
- رنگهای روشن قوی
- مناسب استفاده در محیط پرنور (بهدلیل وجود منبع نور)
معایب LCD
- رنگ مشکی آن به خاکستری پررنگ شبیه است (براساس مثال بالا، نور خورشید همیشه پشت اتاق هست و با بازوبستن پنجره، اتاق صرفاً کمنور میشود)
- مصرف انرژی بیشتر
- دو نمایشگر رایج LCD در گوشیهای موبایل TFT و IPS (یا همان PLC LCD) نام دارند. دو فناوری جدید نیز LTPS و LTPO هستند.
ویژگیهای IPS
- زاویهدید بهتر از زوایای مختلف
- رنگهای زندهتر و دقیقتر از TFT
- عالی برای طراحی گرافیک یا بازی
- مصرف برق بیشتر نسبتبه TFT
ویژگیهای TFT
- کیفیت تصویر بهتر نسبت به LCD معمولی
- تنظیم بهتر روشنایی
- کنتراست بهتر
در نمایشگرهای OLED ماجرا فرق میکند. به جای پنجره و خورشید، در آن اتاق فرضی چراغهای کوچک متعددی را تصور کنید که به دیوار متصل شدهاند. هر چراغ قابلیت روشن یا خاموش شدن و رنگی شدن دارد و اینگونه اتاق روشن میشود. بنابراین OLED به یک منبع نور نیاز ندارد و از فیلتر رنگ نیز استفاده نمیکند.
مزایا OLED
- مصرف برق بهینهتر نسبتبه LCD
- رنگ مشکی عمیق (براساس مثال بالا، چراغها میتوانند کامل خاموش شوند)
- نمایشگر نازکتر و منعطفتر (چون منبع نور نیاز ندارد)
- رنگها زنده و واقعی
- گاموت رنگی وسیع (نمایش رنگهای بسیار)
معایب OLED
- رنگهای روشن به قوت LCD نیست
- قدرت کمتر در محیط پرنور
نمایشگر AMOLED را در بسیاری از گوشیهای پرچمدار و میانردهی جدید بازار خواهید دید. این نمایشگر نوعی OLED است.
نمایشگر Super AMOLED نسخه پیشرفتهتر AMOLED است. تاچ اسکرین قویتر دارد و زیر نور آفتاب بهتر دیده میشود.
شرکت اپل نمایشگر Retina را معرفی کرد. رتینا نمایشگری با تراکم پیکسلی بیش از ۳۰۰ پیکسل در هر اینچ و با تصاویر بسیار شفاف و باکیفیت است.
نمایشگر XDR Super Retina نسخهی جدیدی از نمایشگر OLED است که توسط اپل بهبوده یافتهاست. روشنایی و کنتراست آن عالی است.
اندازه مناسب صفحه نمایش گوشی
- اغلب در حال گیم زدن یا فیلم و ویدئو تماشا کردن در گوشی خود هستید؟ بخشی از شغل شما به گوشی نیاز دارد؟ پیشنهاد میکنیم نمایشگری بزرگتر از ۶.۵ اینچ انتخاب کنید تا از کار، بازی و فیلم نهایت لذت را ببرید.
- زیاد اهل استفاده و بازی کردن با گوشی خود نیستید؟ معمولاً با یک دست تایپ و وبگردی میکنید؟ اغلب با جا شدن گوشی در کیف یا جیب خود مشکل دارید؟ یک نمایشگر متوسط (بین ۴.۵ تا ۶.۵ اینچ) برای شما مناسب است.
- به هر دو حالت نیاز دارید؟ گوشیهای Foldable یا تاشو دقیقاً به همین هدف طراحی شدهاند. آنها در حالت تاشده، نمایشگری کوچک و درحالت باز نمایشگری بزرگ دارند.
بهترین وضوح نمایشگر گوشی
برای بیشترین لذت از صفحه نمایشگر خود، گوشیای با حداقل وضوح Full HD یا ۱۰۸۰*۱۹۲۰ پیکسلی استفاده کنید. اگر اهل تماشای ویدئو نیستید و بیشتر از گوشی خود برای پیام ردوبدل کردن و تماس گرفتن و گاه وبگردی استفاده میکنید، وضوح HD یا ۱۰۸۰*۷۲۰ پیکسلی تصاویر قابلقبولی ارائه میدهد.
روشنایی (نیت)
روشنایی نمایشگر یا Brightness که با واحد nit اندازهگیری میشود، در گوشیهای موبایل حالتهای مختلفی دارد؛ از روشنایی خودکار گرفته تا حداکثر روشنایی.
به زبان ساده، حدود ۳۰۰ نیت روشنایی برای استفاده از گوشی در محیط اتاق کافی است. با ۶۰۰ نیت و به بالا میتوانید زیر نور آفتاب هم از گوشی خود استفاده کنید. برای خلق یک تجربهی عالی در روزهای آفتابی، حداقل۱۰۰۰ نیت روشنایی فوقالعاده است. اگر از محتوای ویدئویی HDR استفاده میکنید، نمایشگری با حداقل روشنایی ۲۰۰۰ نیت تهیه کنید.
رفرشریت یا نرخ نوسازی
عملکرد نمایشگر هنگام نمایش یک فیلم یا اجرای بازی، شبیه به فرآیند ساخت انیمیشن کاغذی است که در زیر مشاهده میکنید.
در ویدئو بالا، تعداد برگهها همان نرخ نوسازی در یک ثانیه در نمایشگر گوشی است. برگههای بیشتر باعث میشوند انیمیشن کاغذی روانتر بنظر برسد. هرچه نرخ نوسازی نمایشگر در یک ثانیه بیشتر باشد، گوشی شما از تصاویر بیشتری برای بهنمایش درآوردن صحنههای فیلم، گیم یا صفحات وب استفاده میکند. بنابراین ویدئویی سریعتر و روانتر خواهید داشت.
- نرخ نوسازی حداقل ۶۰ هرتزی برای استفاده روزمره کفایت میکند.
- اگر مدام با گوشی خود فیلم و ویدئو مشاهده میکنید یا در حد سبک و متوسط گیم میزنید، با نرخ نوسازی ۹۰ هرتزی خیلی بیشتر لذت میبرید.
- گیمرهای حرفهای باید گوشیای با نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز تهیه کنند تا از تک تک صحنههای بازی خود لذت ببرند.
اینترنت ۴G یا ۵G؟
اینترنت فایو جی نسلِ جدید اینترنت فور جی است. سرعت بالای انتقال داده، تأخیر بسیار کم و پینگ فوقالعاده کم هنگام گیم زدن دلایل محبوبیت این فناوری نوین هستند. همانطور که فناوری فور جی پس از مدتی فراگیر شد، احتمالاً پوشش اینترنت فایو جی نیز افزایش خواهد یافت. درحال حاضر سایتهای اینترنت فایو جی در مناطقی از شهر تهران، شهرهای بزرگ مانند مشهد، تبریز و برخی از مراکز استان وجود دارند.
اگر بودجه شما به خرید گوشی با قابلیت ۵G میرسد، پیشنهاد میکنیم دستگاه جدید خود را به این فناوری مجهز کنید.
عملکرد گوشی: پردازنده، حافظه، رم
پردازنده مغز متفکر گوشی است؛ اگر در ارسال دستورات تیز و قوی نباشد، سایر اجزای گوشی نیز کُند میشوند. تعداد هستهها و سرعت هر هسته، دو فاکتور اصلی میزان قدرت پردازندهاند؛ هرچه بیشتر باشند، پردازنده هم قویتر میشود. بااینحال ممکن است قدرت یک پردازنده در عمل بیشتر یا کمتر از این اعداد باشد. اگر نمیخواهید درگیر مسائل فنی و جزئیات قدرت هر پردازنده شوید، پیشنهاد میکنیم براساس برند پردازنده و تجربه دیگران از عملکرد گوشی مدنظر تصمیم بگیرید.
کوالکام اسنپدراگون
پردازندههای برند کوالکام اسنپدراگون زبانزد دنیای گوشیهای موبایل هستند. بسیاری از گوشیهای پرچمدار سال ۲۰۲۴ از پرقدرتترین و آخرین نسل پردازندههای کوالکام اسنپدراگون یعنی مدل ۸ نسل ۳ استفاده کردهاند.
پردازندههای کوالکام اسنپدراگون در سریهای ۲۰۰، ۴۰۰، ۶۰۰، ۷۰۰ و ۸۰۰ تولید میشوند. در هر سری چند مدل تراشه به بازار عرضه میشود. اغلب هرچه عدد روبهروی نام پردازنده بزرگتر باشد، مدل جدیدتر و قویتری است.
مدیاتِک
دیگر برند پرکاربرد بازار گوشیهای موبایل، برند مدیاتک یا MediaTek است. این نام را در بسیاری از گوشیهای خوشقیمت و برندهای جدید بازار مانند اوپو، آنر و ... خواهید دید. نامگذاری پردازندههای مدیاتک کمی پیچیده است.
نامگذاری در گوشیهای اقتصادی معمولاً مانند MT60 انجام میشود که دو عدد درکنار دو حرف MT قرار میگیرند. سری Helio A نیز برای کاربرانی با استفادهی روزمره تهیه میشود. مدیاتک سری Helio P را بههدف بهبود عمر باتری گوشی و درنهایت سری Helio G را برای پردازش گیمهای ساده و متوسط و کارهای روزمره بهینه کردهاست. برای بهترین عملکرد سراغ سریهای Dimensity مدیاتک بروید. اغلب هرچه عدد روبهروی نام پردازنده بزرگتر باشد، مدل جدیدتر و قویتری است.
برخی شرکتها بههدف هماهنگی بهتر پردازنده و سایر اجزای گوشی، تراشههای مخصوص خود را هم تولید میکنند؛ مانند پردازندههای Apple A از اپل، Exynos از سامسونگ و Kirin از هواووی.
هرچه حافظه رم بیشتر، بهتر؟!
لزوماً اینطور نیست. مثال نقض آن را حتماً میشناسید. پرچمدارهای آیفون اغلب با حافظه رم کمتر نسبتبه رقبای همقیمت، سریع، روان و بهینهاند. علت، هماهنگی بالای سیستمعامل مخصوص آیفون و پردازنده مخصوص اپل است.
اگر قصد خرید دستگاه اندرویدی دارید، میتوانید قانون «هرچه رم بیشتر، بهتر» را مدنظر داشته باشید. اما یادتان باشد که به میزان استفاده از گوشی بستگی دارد؛ چه بسا یک رم ۶ گیگابایتی هم برای شما کفایت کند.
- از گوشی درحد کارهای روزمره مثل پیام، سوشال مدیا و کارهای مشابه سبک استفاده میکنید؟ حافظه رم ۶ گیگ برایتان کفایت میکند.
- همیشه درگیر انجام همزمانِ چند کار با گوشیاید؟ همزمان با پخش موسیقی وبگردی میکنید، ویدئو ویرایش میکنید و آن وسطها هم در فضای مجازی چت میکنید؟ پس حداقل حافظه رم ۸ گیگابایتی تهیه کنید.
- گیمهای سنگین میزنید، ویدئوهای حجیم را با گوشی ویرایش میکنید و درکل استفادهتان زیاد و سنگین است؟ حافظه رم ۱۲ گیگابایتی را درنظر داشته باشید.
فضای ذخیرهسازی
فضای ذخیرهسازی محل نگهداری تمام اطلاعات روی گوشی شماست؛ البته فضای ابری Cloud Storage نیز به دو شکل رایگان و پولی برای نگهداری اطلاعات شما وجود دارد.
فضای ذخیرهسازی موردنیاز شما به میزان استفاده بستگی دارد. شما مانند کدام یک از شخصیتهای زیر از گوشی خود استفاده میکنید؟
اهل گوشی نیستید
- بیشترین استفاده شما از گوشی وبگردی، تماس گرفتن و نرمافزارهای خود گوشی است نرمافزارهای جدید دانلود نمیکنید (یا بسیار کم)
- عکس و ویدئو اندکی در گوشی نگهداری میکنید
حافظهی ۶۴ یا ۱۲۸ گیگابایت مناسب شماست؛ اگر استفادهتان از گوشی بسیار حداقلی است، سراغ ۶۴ گیگابایت بروید.
گوشیدوست هستید
- از استفاده از گوشی و چک کردن آن لذت میبرید
- معمولاً در موقعیتهای مختلف زیاد عکس میگیرید و اهل حذف کردن نیستید
- فیلم و سریالهای زیادی دانلود میکنید
- برای هر حوزه زندگی حداقل یکی دو اپلیکیشن نصب کردهاید
- از گیم زدن لذت میبرید
- در گوشی قبلی خود زیاد با هشدار ناکافی بودن حافظه روبهرو شدید
- برای گوشی قبلی خود کارت حافظه خریده بودید
پیشنهاد میکنیم گوشیای با حداقل فضای ذخیرهسازی ۲۵۶ گیگابایتی تهیه کنید تا از هشدار کافی نبودن حافظه در امان باشید
گوشیباز هستید
- از گوشی جدا نمیشوید!
- مدام در شبکههای اجتماعی میچرخید و عکس دانلود میکنید
- گیمهای سنگین بازی میکنید
- نرمافزارهای جدید زیادی نصب و تست میکنید
- ویدئوها را با بهترین کیفیت ضبط کرده و پاک نمیکنید
یک گوشی ۵۱۲ گیگابایتی نیازهای شما را برآورده میکند
خرید گوشی براساس باتری
اگر روزانه ۵-۶ ساعت یا بیشتر از گوشی خود استفاده میکنید، باتری فاکتور مهمی برای شماست. باتریهای قوی با یکبار شارژ شدن تا یک روز دوام میآورند. البته هرچه باتری قدرتمندتر باشد، اندازه و وزن گوشی نیز بیشتر خواهد شد. بااینحال اگر مدام از گوشی استفاده کنید، داشتن باتری قوی بهتر از هشدار کمبود شارژ است.
ظرفیت باتری
باتریهای قدرتمند معمولاً ظرفیت ۴۵۰۰ تا ۵۰۰۰ میلیآمپرساعتی دارند. قانون «هرچه بیشتر، بهتر» را حتماً در نگاه اول درنظر بگیرید اما به آن اکتفا نکنید. نوع نمایشگر، بهینه بودن پردازنده و سایر فاکتورها بر عمر باتری اثر میگذارند. پس حتماً تجربهی خریداران پیشین گوشی را مطالعه کنید؛ تجربهی آنها از گوشی از نظر میزان نگهداری باتری و سرعت شارژ به آنچه نیاز دارید نزدیک است؟
شارژ بیسیم
شاید اصطلاح شارژ بیسیم یا وایرلس را شنیده باشید. فناوری شارژ بیسیم که از القای الکترومغناطیسی قدرت میگیرد، از حدود صد سال گذشته وجود داشتهاست. با ورود آیفون ۸ که مجهز به شارژ بیسیم بود، این فناوری دوباره بر سر زبانها افتاد. حالا بسیاری از گوشیهای اندرویدی هم از این نوع شارژ پشتیبانی میکنند. در فرآیند شارژ وایرلس، کاربر گوشی را روی یک پد قرار میدهد تا شارژ شود؛ دیگر خبری از سیم و پریز نیست.
شارژ معکوس
قابلیت شارژ معکوس از دیگر اصطلاحات رایج در دنیای گوشیهای هوشمند است. گوشیهای مجهز به شارژ معکوس میتوانند تا میزان محدودی (مثلاً ۵ وات) به سایر دستگاهها شارژرسانی کنند. شارژ معکوس به باتری گوشی فشار میآورد پس در مواقع ضروری از آن استفاده کنید.
سرعت شارژ
بهطورکلی میتوان گفت سرعت شارژرهای ۲۰-۳۰ واتی خوب، شارژرهای ۴۵-۶۰ واتی سریع، شارژرهای ۸۰ واتی بسیار سریع و شارژرهای ۱۲۰ واتی فوقالعاده سریعاند. اغلب گوشیهای محبوب بازار از شارژرهای ۲۰-۳۰ واتی استفاده میکنند که در یک ساعت یا کمتر گوشی را کامل شارژ میکنند.
چرا بهروزرسانی نرمافزاری و امنیتی مهم است؟
اعلان بهروزرسانی معمولاً برای کاربران خوشحالکننده نیست چون خبر از یک دانلود جدید میدهند. اگر میدانستید این بهروزرسانیها چرا اینقدر مهماند، احتمالاً کمتر خرده میگرفتید! این دلایل را در ادامه میخوانید:
- بهروزرسانی امنیتی احتمال ورود کدهای مخرب هکرها به گوشی را کاهش میدهد
- حفرههای امنیتی بهلطف بهروزرسانی امنیتی رفع میشوند
- با آپدیت پچها و رفع باگهای گوشی، عملکرد بهبود پیدا میکند
- با بهروزرسانی نرمافزار از قابلیتهای جدیدی برخوردار میشوید
بنابراین مدت زمان پشتیبانی نرمافزاری و امنیتی مدل گوشی مدنظر را حتماً چک کنید و متناسب با مدتزمانی که میخواهید از گوشی استفاده کنید، بهترین گزینه از نظر پشتیبانی را انتخاب کنید.
مدت بهروزرسانی در برندهای گوشی
- گوگل - پرچمدارها ۷ سال + سایر مدلها حداقل ۵ سال (از پیکسل ۸ بهبعد)
- اپل - حداقل ۶-۵ سال
- سامسونگ - برخی مدلها تا ۷ سال + سایر مدلها حداقل ۳ سال
- شیائومی - پرچمدارهای جدید ۳ سال اندرویدی و ۴ سال امنیتی + سایر مدلها ۲ سال
- ردمی - اغلب ۲ سال اندرویدی و ۲-۳ سال امنیتی
- پوکو - رسمی اعلام نشده؛ اغلب ۲ سال اندرویدی و امنیتی
- نوکیا - حداقل ۲-۳ سال
- ایسوس - حداقل ۲ سال
- آنر - آنر مجیک پرو حداقل ۲ سال اندرویدی و ۵ سال امنیتی + سایر مدلها ۲ سال
- هواووی - رسمی اعلام نشده؛ مدل مدنظر را چک کنید
- موتورولا - ۲ سال اندرویدی و ۲-۳ سال امنیتی
- ناتینگ - ۳ سال اندرویدی و ۴ سال امنیتی
- وانپلاس - ۴ سال اندرویدی و ۵ سال امنیتی
- اوپو - پرچمدارهای ۲۰۲۳ و بالاتر ۴ سال اندرویدی و ۵ سال امنیتی + قبل ۲۰۲۳ بهترتیب ۳ و ۴ سال
- ریلمی - ۲ سال اندرویدی و ۳ سال امنیتی
تفاوت گوشی پایینرده، میانرده و پرچمدار
پایینرده
گوشیهای پایینرده از قابلیتهای فنی پایه پشتیبانی میکنند. معمولاً ۳-۴ گیگابایت رم و ۶۴ یا ۱۲۸ گیگابایت حافظه دارند و تمرکز اصلیشان بر اجرای روان سیستم اصلی گوشی و برخی نرمافزارهای ساده است. اهل نصب اپلیکیشنهای جدید نیستید؟ گیم نمیزنید؟ نهایت استفاده شما از گوشی ردوبدل کردن پیام، تماس گرفتن، چک کردن آبوهوا و تقویم است؟ پس یک گوشی پایینرده برای شما کافی خواهد بود.
میانرده
گوشیهای میانرده درست مانند نام خود، قرار است حد میانی قیمت و کیفیت باشند. اغلب آنها عملکرد سیستم، سختافزار و کیفیت بدنهی خوبی دارند. کیفیت این فاکتورها در گوشیهای میانرده با افزایش قیمت بهبود مییابند. اگر گوشیای نیاز دارید که در برخی زمینهها عملکرد خوبی داشته باشد و در سایر بخشها متوسط باشد، یک گوشی میانرده با تمرکز بر ویژگیهای دلخواهتان انتخاب کنید.
پرچمدار اقتصادی یا قاتل پرچمدار
شاید با شنیدن نام قاتل پرچمدار درست متوجه کیفیت این گوشیها نشوید، درعوض عبارت «پرچمدار اقتصادی» بهاندازهی کافی گویاست. این گوشیها مثل سری T شیائومی یا fe سامسونگ، اغلب پردازنده، دوربین، سرعت، بهینگی و روانی مشابه پرچمدارها دارند اما از نظر مشخصات مخصوص پرچمدارها مانند استانداردهای بالای محافظتی، شارژ بیسیم، کیفیت بدنه و ... متفاوتاند.
پرچمدار
هرسال گوشیهای پرچمدار جدیدی روانهی بازار میشوند که بهراحتی قابلتشخیصاند: بهترین سیستمعامل، بیشترین فضا و رم، جدیدترین قابلیتها، باکیفیتترین بدنه، بهترین دوربین و درنتیجه بیشترین قیمت.
راهنمای خرید گوشی موبایل براساس قیمت
قیمت گوشی موبایل مانند سایر کالاها در کشورمان بیثبات است. بههمیندلیل بازهی قیمتی گوشیهای پایینرده، میانرده و پرچمدار نسبت به سالهای گذشته تفاوت بسیاری کردهاست. در بازار امروز ماجرای قیمت کموبیش به این صورت است:
- پایینرده – تا ۵ میلیون
- میانرده اقتصادی – تا ۸ میلیون
- میانرده با مشخصات خوب – تا ۱۲ میلیون
- میانرده با مشخصات خیلی خوب – تا ۱۵ میلیون
- میانرده با مشخصات شبه پرچمدار – تا ۲۰ میلیون
- پرچمدار اقتصادی یا قاتل پرچمدار – تا ۴۰ میلیون
- پرچمدار – تا ۶۰ میلیون و حتی بیشتر
گوشی تا ۱۰ میلیون؛ گوشی ردمی نوت ۱۳ شیائومی ۴G
این گوشی از مشخصات تحسینبرانگیز نمایشگر امولد، نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز، حداکثر روشنایی ۱۸۰۰ نیت و تراشهی اسنپدراگون ۶۸۵ بهره میبرد. با گوشی ردمی نوت ۱۳ شیائومی، گیمهای متوسط در لذتبخشترین حالت اجرا میشوند.
بودجه ده میلیونی دارید؟ به مقالهی «گوشیهای زیر ۱۰ میلیون تومان» نگاهی بیندازید.
گوشی تا ۱۵ میلیون؛ گوشی گلکسی A35 سامسونگ
گوشی آ ۳۵ سامسونگ یک پکیج اقتصادی تمامعیار است که از نمایشگر سوپر امولد، محافظ بدنه ویکتوس پلاس، پردازنده Exynos 1380 و باتری ۵۰۰۰ میلیآمپرساعتی استفاده میکند.
گوشیهای میانردهی برند سامسونگ ذیل سری A عرضه میشوند و قیمت و کیفیت متناسبی دارند. قرار است یک گوشی میانرده از سامسونگ بخرید؟ لیست گوشیهای سری A سامسونگ را از اینجا ببینید.
گوشی تا ۲۰ میلیون؛ ردمی نوت پرو ۱۳ شیائومی
این میانرده قدرتمند با نمایشگر امولد، نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز، روشنایی حداکثری ۱۸۰۰نیت، دوربینهای سهگانه باکیفیت و قابلیتهای محافظتی پیشرفته، عملکردی شگفتانگیز ارائه میدهد.
بودجه ۲۰ میلیونی دارید؟ بدون بررسی این ۵ گوشی برتر تا ۲۰ میلیون اقدام به خرید نکنید.
گوشی تا ۴۰ میلیون؛ گلکسی S24 fe
گلکسی S24 fe با تراشهی قدرتمند Exynos 2400e، دوربین اصلی ۵۰ مگاپیکسلی، کیفیت بدنه فوقالعاده با محافظهای متعدد، نمایشگر ۶.۷ اینچی Super AMOLED و قابلیتهای متنوع، تا بودجهی ۴۰ میلیونی انتخابی عالی است. این گوشی، قاتل پرچمدار سال ۲۰۲۴ سامسونگ یعنی گلکسی S24 Ultra است
جدول راهنمای خرید گوشی موبایل
مسیر خرید گوشی موبایل مسیری نفسگیر است؛ مخصوصاً اگر بار اولتان باشد یا پیگیر اخبار دنیای گوشی نباشید. ما با تهیهی جدول راهنمای خرید گوشی موبایل تلاش کردیم تا این مسیر سربالایی نفسگیر را به یک جادهی هموار تبدیل کنیم.
سیستمعامل | اندروید یا iOS |
کیفیت بدنه
|
بدنه شیشهای
بدنه پلاستیکی
استاندارد IP00
قدرت سریهای گوریلا گلس بهترتیب کم به زیاد: گوریلا گلس ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷i، ویکتوس، ویکتوس ۲ (ویکتوس پلاس)، گوریلا آرمور |
طراحی |
|
دوربین |
|
نمایشگر | انواع پنل
رایجترین نمایشگرهای گوشی LCD - OLED - AMOLED - Super AMOLED - IPS - TFT - Retina و Super Retina XDR هستند. مزایا و معایب LCD
مزایا و معایب OLED
ویژگیهای IPS
ویژگیهای TFT
وضوح یا رزولوشن
روشنایی (نیت)
نرخ نوسازی
اندازه
|
اینترنت ۵G |
|
پردازنده | عوامل قدرت پردازنده
پردازنده کوالکام اسنپدراگون
پردازنده مدیاتک MediaTek
پردازندههای Apple A از اپل، Exynos از سامسونگ و Kirin از هواووی هستند. |
فضای ذخیرهسازی و حافظه رم |
اهل گوشی نیستید
حافظهی ۶۴ گیگابایت حافظه رم ۶ گیگابایت
حافظهی ۱۲۸ گیگابایت حافظه رم ۶ یا ۸؛ ترجیحاً ۸ گیگابایت گوشیدوست هستید
حافظهی ۲۵۶ گیگابایت حافظه رم ۸ گیگابایت گوشیباز هستید
حافظهی ۵۱۲ گیگابایت حافظه رم ۱۲ گیگابایت |
باتری | قدرت و عمر باتری
سرعت شارژر
|
بهروزرسانی نرمافزاری و امنیتی | قانون بهروزرسانی در هر برند
مزایای بهروزرسانی
|
قیمت | باتوجه به بیثباتی قیمت گوشی، قیمتها حدودی است
|
دربارهی اطلاعات این مقاله سؤال دارید؟ در بخش نظرات از ما بپرسید تا سریعاً پاسخ دهیم.
به مشاوره تلفنی خرید گوشی نیاز دارید؟ با شمارهی ۹۱۰۹۰۰۰۳ ۰۲۱ درخدمتیم.
روزهای شنبه تا چهارشنبه از ۸.۵ صبح تا ۵ عصر و پنجشنبهها از ۹ صبح تا ۱ ظهر با ما تماس بگیرید.
شماره موبایلتان را برای ورود یا ثبتنام وارد کنید
نظرات کاربران
تعداد کامنتها: ۰